Toont alle 5 resultaten

Reanimatie artikelen

Op de pagina reanimatie vindt u alle aanverwante artikelen die u helpen bij een hartstilstand en ondersteunend aan een AED zijn. Het betreft de periode voordat de AED op locatie is. Of om te leren reanimeren. Denk aan hartmassage, mond op mond beademing en reanimatie in het algemeen.

45,00 Incl. BTW 37,19 Excl. BTW
2,75 Incl. BTW 2,52 Excl. BTW
1.100,00 Incl. BTW 909,09 Excl. BTW
Aanbieding!
59,00 Incl. BTW 54,13 Excl. BTW
300,00 Incl. BTW 247,93 Excl. BTW

De meeste gestelde vragen bij reanimatie.

Waar moet u om denken , wat kan u het beste doen wanneer iemand buiten bewustzijn is en welke producten zijn er om te ondersteunen. Hieronder vindt u de antwoorden.
Reanimatie is als u een hartstilstand krijgt en zorgverleners of mensen in uw omgeving komen helpen om uw hart weer op gang te krijgen. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, zoals: hartmassage, mond-op-mondbeademing en/of het geven van een stroomstoot op de borstkas met een AED. Een circulatiestilstand van het bloed, met andere woorden een hartstilstand, kan verschillende oorzaken hebben:
  • Een acuut hartinfarct
  • Hartritmestoornissen
  • Verstikking en verdrinking

We spreken van specialistische reanimatie als een persoon wordt gered door professionals zoals artsen, verpleegkundigen en andere medische professionals. Bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis is directe beschikbaarheid van ambulancezorg cruciaal. In het ziekenhuis wordt een reanimatieteam of spoedinterventieteam opgeroepen. Daarnaast blijft het belangrijk dat er voldoende burgerhulpverleners beschikbaar zijn, maar vergeet niet dat u zelf ook veel kan doen.

Hieronder staan de vier belangrijkste stappen, in chronologische volgorde, die u moet doorlopen als uw partner of iemand in uw directe omgeving een hartstilstand krijgt.

Direct 112 (laten) bellen

Als het slachtoffer bewusteloos is moet onmiddellijk 112 worden gebeld, omdat in de meeste gevallen een ambulance nodig is. Reanimatie kunt u soms voorkomen door een hartaandoening op tijd te herkennen. Het slachtoffer heeft meestal pijn op de borst en dit duurt langer dan vijf minuten als ze in rust zijn. Soms zweten ze veel en voelen ze zich misselijk. Neem in die gevallen direct contact op met de hulpdiensten via 112

Direct reanimeren

Bij een hartstilstand is het cruciaal om direct te starten met hartmassage. Dit vergroot de overlevingskans van een slachtoffer aanzienlijk. Weet u niet hoe u moet reanimeren? Zorg ervoor dat u over hulpmiddelen beschikt. Zoals bijvoorbeeld de Lifepad.

Vroeg defibrilleren

In de meeste gevallen van een hartstilstand pompt het hart niet meer effectief door een ernstige verstoring van het hartritme, het ‘kamerfibrilleren’. Het gevolg is dat het bloed niet langer door het lichaam circuleert (circulatiestilstand). Dan is de enige doeltreffende therapie het toedienen van een elektrische schok, middels een AED. Als dit binnen enkele minuten na het ontstaan van de circulatiestilstand gebeurt, is de overlevingskans groot (meer dan 50%).

U moet er alles aan doen om de defibrillatie zo snel mogelijk te laten plaatsvinden. U onderbreekt daarvoor de borstcompressies of hartmassage zo kort mogelijk. De AED maakt vroeg defibrilleren mogelijk.

Specialistische reanimatie

Ambulancezorgverleners blijven meestal reanimeren totdat ze in het ziekenhuis aankomen. Ze kunnen meer geavanceerde technieken toepassen, zoals het geven van medicatie om het herstel te bevorderen.

Haak je vingers van beide handen in elkaar. Druk de borstkas bij de gemiddelde volwassene ongeveer 5 cm in, maar niet meer dan 6 cm. Druk de borstkas 100 tot 120 keer per minuut in, met zo weinig mogelijk onderbrekingen. Laat de borstkas na elke compressie telkens omhoog komen
Tijdens borstcompressie bij een baby druk je vlak onder de tepels de borstkas in. Je drukt tot een diepte van één tot 2,5 centimeter. Je geeft een baby vijftien borstcompressies in een tempo van tachtig tot honderd borstcompressies per minuut. Na de borstcompressies geef je twee beademingen. Deze handeling herhaalt u net zolang totdat de hulpverlener is gearriveerd.
Bij een normale ademhaling ademt u de lucht (400-500 ml per ademteug) ongeveer 12 tot 15 keer per minuut in en uit. Voor de inademing gebruikt u uw inademingsspieren (middenrif, spieren van de borstkas), de uitademing is passief. Uw uitademingsspieren (buikspieren, andere spieren van de borstkas) hebben vooral een belangrijke functie bij het hoesten. Bij een normale ademhaling horen ook diepe zuchten, geeuwen, uitrekken, hoesten en niezen.
. Leg een hand op het voorhoofd en kantel het hoofd voorzichtig naar achteren om de luchtweg te openen. Til de kin op met 2 vingertoppen van de andere hand (kinlift). Kijk, luister en voel maximaal 10 seconden of er ademhaling is. Geen normale ademhaling en ben je alleen? Haal de AED als hij binnen handbereik is of start direct met hartmassage.
De ademhaling zorgt voor de toevoer van zuurstof naar de longen en de afvoer van koolzuurgas(koolstofdioxide/ CO2) uit de longen. Tijdens de inademing stroomt lucht via uw neus en/of mondholte door de luchtwegen naar uw longen. De longen bevatten longblaasjes waar de gaswisseling plaatsvindt. Hierbij wordt zuurstof vanuit de lucht opgenomen in het bloed en koolstofdioxide afgegeven aan de lucht. De zuurstofarme en koolzuurrijke lucht wordt weer uitgeademd door de neus of mond.
Als het slachtoffer niet antwoordt op luid en duidelijk aanspreken, de ogen niet opent als u dat vraagt en niet reageert op aanraken of een lichte pijnprikkel zoals knijpen in de handrug of oorlel, dan weet u dat er een duidelijke bewusteloosheid is. Geef zo mogelijk alvast eerste hulp.
Er zijn meerdere manieren om een pijnprikkel toe te dienen wanneer u denkt dat het slachtoffer niet meer bij bewustzijn is en wellichte gereanimeerd moet worden. Druk met de vinger boven het oog op de oogkas of gebruik een pen om op het nagelbed te drukken. Daarnaast kunt u in monnikskapspier of in de handrug knijpen.