Wetgeving AED 2020

Wetgeving AED 2020

De wetgeving op een AED wijzigt op 26 mei 2020. De aanpassing van deze wet moet de gebruiker beter beschermen. Dat houdt in dat de eisen aan een AED strenger worden, voornamelijk op het gebied van privacy gevoelige informatie. Oftewel hoe wordt de informatie opgeslagen en verwerkt. Het volledige artikel staat op de website van de rijksoverheid. Aangezien het om een zeer uitgebreid artikel gaat, hebben wij voor u de voornaamste wijzigingen op een rijtje gezet.

Wat houdt de aanpassing van de AED wetgeving in?

De wijziging van de AED wetgeving is voornamelijk van administratieve aard, gericht op de privacy van de gebruiker. AED’s moeten worden ondersteund om voldoende klinische data op te slaan. Ook moeten de AED’s traceerbaar zijn indien er een terugroepactie nodig is van de fabrikant. De data van de AED moet ook kunnen worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. AED’s met het FDAEN CE keurmerk hebben deze mogelijkheid al.

Het is goed mogelijk dat verschillende merken AED’s niet investeren in de nieuwe wetgeving omdat dit een tijdrovende en kostbare ingreep is. Daardoor zullen voor verschillende merken bepaalde accessoires ook niet meer worden gefabriceerd. Het kan ook zijn dat in bepaalde branches de AED niet wordt goedgekeurd. Houd hier dus rekening mee!

Indien u een AED aanschaft let dan goed of de AED een FDA- en CE keurmerk heeft. De meeste gerenommeerde merken hebben deze keurmerken gewoon. De AED’s van Zoll, Defibtech, Heartsine, Philips en Cardiac Science in ieder geval.

Rol van AEDmaster

De rol van AEDmaster is simpel. Wij zijn ervoor om te voorkomen dat u straks een AED aanschaft die niet aan de nieuwe wetgeving voldoet. Het zou zeer vervelend zijn dat u net een AED heeft gekocht en dat deze na een jaar al niet meer aan de eisen voldoet. Daarom bieden wij enkel AED’s aan die over de eerder genoemde keurmerken beschikken. Mocht u toch nog met vragen zitten, neem dan contact met ons op.