Doorzoek de kennisbank

Hartstilstand, 112 gebeld en nu?

Een medisch noodgeval komt altijd onverwachts. In 90% van de gevallen is er dan geen professional in de buurt. Daarom moeten ”gewone” mensen weten hoe ze met noodgevallen, zoals een hartstilstand, om moet gaan. Nadat u 112 hebt gebeld, is het noodzakelijk om eerste hulp te verlenen. Hiermee kunt u levens redden. Daarom delen we vandaag tips die u helpen bij een hartstilstand.

Wat is een hartstilstand?

Als iemand bewusteloos is en niet goed ademt, kan er sprake zijn van een hartstilstand. Met andere woorden, er is sprake van een hartstilstand als het hart stopt met pompen. In deze situatie moet u onmiddellijk 112 bellen en kijken of er reanimatiehulpmiddelen tot uw beschikking zijn. Bijvoorbeeld de AED of de LifePad. Is dit niet het geval? Start dan direct met hartmassage. Dit zorgt ervoor dat het bloed door het lichaam wordt gepompt en hiermee wordt voorkomen dat de vitale organen direct uitvallen. Blijf aan de lijn met 112 en stop niet met de reanimatie.

Symptomen van hartaanval

U bent ongetraind en hebt geen EHBO, BHV of reanimatiecursus gevolgd. Dan weet u ook niet op welke signalen u moet letten bij een hartaanval of hartstilstand. Hieronder staan de meest voorkomende symptomen bij een hartstilstand. 

De meest voorkomende symptomen bij hartstilstand:

  • Pijn of minder gevoel in de linkerarm
  • Duizeligheid of licht gevoel in hoofd
  • Drukkend gevoel of pijn in de borst
  • Misselijkheid en/of overgeven
  • Zweten en/of vochtige huid
  • Minder kleur in het gezicht
  • Vermoeid en/of zwakheid
  • Hartkloppingen
  • Flauwvallen
  • Kortademig

Heeft u last heeft van deze symptomen? Neem direct contact op met 112.

Hoe moet u reanimeren

Hieronder de reanimatie in stappen uitgelegd. Dit wordt CPR genoemd. CPR staat voor cardiopulmonale reanimatie, een levensreddende procedure die wordt gebruikt als iemand een hartstilstand heeft of stopt met ademen. Deze stappen kunt u het beste in praktijk brengen als u ook op regelmatige basis een EHBO of BHV cursus volgt. Daarbij gaat de voorkeur uit naar het realistisch oefenen. Hierdoor bent u betere voorbereid en kunt u sneller handelen in een noodsituatie.

Stap 1

Voer het primaire onderzoek uit. Zorg er daarbij voor dat uw gezicht van de patiënt is verwijderd. Als u ziet dat de patiënt onmiddellijk hulp nodig heeft, bel dan112 (alarmnummer). Dit doet u voordat u met de reanimatie start. Vraag vervolgens een helper om de automatische externe defibrillator, AED, te vinden. Als er geen AED in de buurt is, vraag dan een helper om de telefoon op de luidspreker te zetten. Zo houdt u goed contact houden met de alarmcentrale en bent u in staat alle gesproken instructies juist uit te voeren. Laat het slachtoffer nooit alleen.

Stap 2

Dek de mond van de patiënt, eventueel met een kledingstuk af, voordat u met de reanimatie begint. Leg uw linkerhand op de rechterhand op hun borst. Zorg er voor dat je de vingers in elkaar hebt gestoken. Houd vervolgens je armen recht en zet druk op hem met een diepte van ongeveer 5-6 cm. Doe dit 30 keer met een druk frequentie van 100 reanimaties per minuut. Tijdens de borstcompressies moet u geen mond-op-mond beademing geven. Bent u vermoeid? Wissel de borstcompressies dan af met omstanders.

Stap 3

Blijf reanimeren tot de hulp niet is gearriveerd. Als de patiënt geluk heeft, geeft hij misschien tekenen van leven en komt hij/zij weer bij. Is er een AED in de buurt? Sluit deze dan aan op het slachtoffer. Volg de instructies die de AED geeft. De AED geeft stemcommando’s om u te ondersteunen. Dus luister daar goed naar en voer de gegeven instructies uit.

AED aansluiten op slachtoffer

Verwijderen het folie van de elektroden en bevestig deze op het slachtoffer. Volg de instructies op de AED goed, zodat u de pads op de juiste plaats bevestigt. De ene elektrode plaatst u aan de rechterbovenkant onder het sleutelbeen. De tweede elektrode moet onder de oksel aan de linkerkant van het slachtoffer worden aangebracht. De defibrillator onderzoekt het hartritme. Zorg ervoor dat niemand het slachtoffer aanraakt en stop met reanimeren. Daarna volgt een opeenvolging van verbale en visuele signalen van de AED.

Slachtoffer ontvangt schok

De AED analyseert het hartritme en bepaalt of er een schok moet worden gegeven aan het slachtoffer. Zorg dat iedereen zich moet terugtrekt, als de defibrillator dit aangeeft en een schok nodig is. De defibrillator geeft aan wanneer de schok toegediend kan worden. Bij een halfautomatische AED doet u dit, door de knop in te drukken, zelf. Bij een volautomatische AED doet de defibrillator, na het geven van een waarschuwing, zelf.

Blijf reanimeren

De defibrillator geeft aan dat u nog twee minuten moet reanimeren nadat de schok is toegediend, voordat u de situatie opnieuw beoordeelt. U begint weer met reanimeren, zoals omschreven in stap 1 en 2.

Het slachtoffer komt bij van hartstilstand

Breng het slachtoffer in de recoverystand als het regelmatig begint te ademen, te hoesten, de ogen te openen, te spreken of als er anderszins aanwijzingen zijn dat het slachtoffer begint te reageren. Houd de defibrillator aangesloten en blijf het bewustzijn van het slachtoffer controleren en maak u, wanneer nodig, klaar om opnieuw te reanimeren.

Tot slot

Voordat u eerste hulp verleent, moet u ervoor zorgen dat u bekwaam genoeg bent voor de taak en dat u sterk genoeg bent om zowel reanimatie als AED uit te voeren. U bereikt dit mede door voldoende te oefenen en te beschikken over reanimatiehulpmiddelen. Heeft u verder vragen of wilt u meer weten over reanimatie? Bekijk dan de website van de hartstichting of de Nederlandse Reanimatie Raad.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste AED?

Wij, van AEDmaster, begrijpen dat het alsnog moeilijk kan zijn om de juiste AED kast te kiezen. Op zoek naar de beste prijs? Vraag een offerte op. Wilt u een AED kopen? Kijk dan bij onze voordelige AED pakketten. Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op, want wij helpen u graag.

Ga snel naar

Onze voordelen

Advies nodig?

Wat vindt u van ons?

Gerelateerd nieuws

Defibrillator kopen?

Defibrillator kopen Een defibrillator of AED kopen? In Nederland wint de AED (Automatische Externe Defibrillator) nog steeds aan populariteit. Naast ziekenhuizen en andere professionele zorgverleners,

» Lees meer

AED kopen als bedrijf

Waarom een AED kopen als bedrijf? Waarom zou u als bedrijf een AED kopen? Hiervoor liggen verschillende redenen aan ten grondslag. De voornaamste is natuurlijk

» Lees meer

Zoll

ZOLL AED’s: Modellen, Prijzen en Onderhoud Ontdek de wereld van ZOLL AED’s, waarin we de verschillende modellen, prijzen en onderhoud bespreken. Deze informerende pagina helpt

» Lees meer

Heartsine

AED merk Heartsine Het AED merk Heartsine is één van de AED merken die wij aanbieden. Wie zijn het? Welke AED’s zijn er te verkrijgen?

» Lees meer

AED servicecontract

AED servicecontract Het AED servicecontract lijkt op het eerste gezicht een prima keuze. Zeker voor ons Nederlanders, want wij als Nederlanders zijn vaak bereid om

» Lees meer

Physio Control

AED merk Physio Control Wat is het AED merk Physio Control en welke AED’s hebben ze? Welke voor-en nadelen heeft het merk? Wij geven hier

» Lees meer

AIVIA

AED kasten van Aivia De AED kasten van AIVIA zijn één van de wandkasten die wij aanbieden. Wie zijn het? Welke AED wandkasten zijn er

» Lees meer

Philips

AED merk Philips De Philips AED. Wat is het AED merk en welke AED’s hebben ze? Welke voor-en nadelen heeft het merk? Wij geven hier

» Lees meer

Uw beste prijs claimen

AEDmaster doet er alles aan om u zo goed mogelijk te bedienen, want bij ons staat u centraal. Daarom begrijpen wij als geen ander dat het niet altijd eenvoudig is om de juiste keuze te maken in AED land. Om u te helpen bieden wij verschillende opties om u als klant te mogen verwelkomen. Dus claim uw beste prijs of kies voor een AED offerte op maat. In alle gevallen helpen wij u graag!

Zo claimt u de beste prijs:

AED offerte op maat?

Weet u niet precies welke AED u zoekt en heeft u hulp nodig, maar wilt u ook de beste prijs? 
» Direct een offerte opvragen

Uw offerte aanvraag heeft nog geen producten.

Terug naar de winkel