Doorzoek de kennisbank

Wat is ventrikelfibrilleren?

Het hart is een spier die, doormiddel van elektrische schokjes, zuurstofrijkbloed door het lichaam pompt. Wanneer dit onregelmatig is, is er sprake van een hartritmestoring, wat kan resulteren in een hartaanval. Dit wordt ook een ventrikelfibrilleren genoemd.

Wanneer treedt ventrikelfibrilleren op?

Ventrikelfibrilleren treedt op wanneer de normale overdracht van de hartimpuls door het elektrische geleidingssysteem van het hart wordt onderbroken. Dit kan gebeuren in het geval van coronaire ischemie of acuut hartinfarct. Het kan ook optreden door plotselinge onderbrekingen van de hartimpuls door gebeurtenissen zoals een elektrische schok of een slag op de borst.

Oorzaak hartstilstand

Het chaotische, ritmische afvuren van meerdere geïrriteerde hartspierhaarden in de hartkamers veroorzaakt fibrillatie van de hartkamers. Dit veroorzaakt een verlies van normale ventriculaire samentrekking met als gevolg een stopzetting van de hartproductie. Het klinische resultaat is een plotselinge hartstilstand. Om het hart weer op gang te helpen dient moet het slachtoffer worden gereanimeerd door een hulpverlener of met behulp van een AED.

Overlevingskans daalt met 10% per minuut

Hoewel defibrillatie zeer doeltreffend is bij de behandeling van ventrikelfibrilleren is tijd wel bepalend voor het succes van de reanimatie. Onbehandelde ventrikelfibrillatie gaat snel over in een hartstilstand, waarvan de reanimatiepercentages bedroevend zijn. Bij onbehandeld ventrikelfibrilleren daalt de kans op reanimatie met 10% per minuut.

Conventionele manuele reanimatie

Cardiopulmonale reanimatie (CPR) kan zorgen voor tijdelijke zuurstoftoevoer en circulatie totdat defibrillatie met een AED beschikbaar is. Conventionele manuele reanimatie is een combinatie van hartmassage en beademing en kan, indien correct uitgevoerd, tot 33% van de normale hartproductie en oxygenatie leveren. Vroegtijdige reanimatie kan de overlevingskans bij een hartstilstand verdrievoudigen.

Elektrische defibrillatie

De definitieve behandeling van ventrikelfibrilleren of het equivalent daarvan, is elektrische defibrillatie. Defibrillatie geeft, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, het hart geen “jump-start”. Defibrillatie veroorzaakt een bijna gelijktijdige depolarisatie van een kritische massa van het hartspierweefsel, waardoor alle hartactiviteit tijdelijk wordt stopgezet. Onder ideale omstandigheden zal een levensvatbare plaats binnen het intrinsieke elektrische geleidingssysteem van het hart dan spontaan een elektrische impuls initiëren die de normale voortplanting van de hartcyclus kan herstellen, met als gevolg het herstel van de samentrekking van de hartkamers en, bijgevolg, een hartslag.

De inzet van een AED

Tegenwoordig zijn er op grote schaal automatische externe defibrillatoren (AED’s) beschikbaar, waarmee opgeleide eerstehulpverleners en in sommige situaties ook manuele defibrillatie kunnen uitvoeren. AED’s interpreteren automatisch het EKG-ritme, bepalen of er sprake is van een “schokbaar” ritme, laden zichzelf op tot het vereiste energieniveau, en geven de AED bediener verbale aanwijzingen om het defibrillatieproces met succes uit te voeren.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste AED?

Wij, van AEDmaster, begrijpen dat het alsnog moeilijk kan zijn om de juiste AED kast te kiezen. Op zoek naar de beste prijs? Vraag een offerte op. Wilt u een AED kopen? Kijk dan bij onze voordelige AED pakketten. Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op, want wij helpen u graag.

Ga snel naar

Onze voordelen

Advies nodig?

Wat vindt u van ons?

Gerelateerd nieuws

Samenwerking Studentenkorting

Ontvang 25% korting op de Lifepad AEDmaster gaat een unieke samenwerking aan met studentenkorting. De aanleiding zijn de verschillende nieuwsberichten waarin de veiligheid van studenten

» Lees meer

Uw beste prijs claimen

AEDmaster doet er alles aan om u zo goed mogelijk te bedienen, want bij ons staat u centraal. Daarom begrijpen wij als geen ander dat het niet altijd eenvoudig is om de juiste keuze te maken in AED land. Om u te helpen bieden wij verschillende opties om u als klant te mogen verwelkomen. Dus claim uw beste prijs of kies voor een AED offerte op maat. In alle gevallen helpen wij u graag!

Zo claimt u de beste prijs:

AED offerte op maat?

Weet u niet precies welke AED u zoekt en heeft u hulp nodig, maar wilt u ook de beste prijs? 
» Direct een offerte opvragen

Uw offerte aanvraag heeft nog geen producten.

Terug naar de winkel