Wat is ventrikelfibrilleren?

Het hart is een spier die, doormiddel van elektrische schokjes, zuurstofrijkbloed door het lichaam pompt. Wanneer dit onregelmatig is, is er sprake van een hartritmestoring, wat kan resulteren in een hartaanval. Dit wordt ook een ventrikelfibrilleren genoemd.

Wanneer treedt ventrikelfibrilleren op?Wat is ventrikelfibrilleren / hartstilstand

Ventrikelfibrilleren treedt op wanneer de normale overdracht van de hartimpuls door het elektrische geleidingssysteem van het hart wordt onderbroken. Dit kan gebeuren in het geval van coronaire ischemie of acuut hartinfarct. Het kan ook optreden door plotselinge onderbrekingen van de hartimpuls door gebeurtenissen zoals een elektrische schok of een slag op de borst.

Oorzaak hartstilstand

Het chaotische, ritmische afvuren van meerdere geïrriteerde hartspierhaarden in de hartkamers veroorzaakt fibrillatie van de hartkamers. Dit veroorzaakt een verlies van normale ventriculaire samentrekking met als gevolg een stopzetting van de hartproductie. Het klinische resultaat is een plotselinge hartstilstand. Om het hart weer op gang te helpen dient moet het slachtoffer worden gereanimeerd door een hulpverlener of met behulp van een AED.

Overlevingskans daalt met 10% per minuut

Hoewel defibrillatie zeer doeltreffend is bij de behandeling van ventrikelfibrilleren is tijd wel bepalend voor het succes van de reanimatie. Onbehandelde ventrikelfibrillatie gaat snel over in een hartstilstand, waarvan de reanimatiepercentages bedroevend zijn. Bij onbehandeld ventrikelfibrilleren daalt de kans op reanimatie met 10% per minuut.

Conventionele manuele reanimatie

Cardiopulmonale reanimatie (CPR) kan zorgen voor tijdelijke zuurstoftoevoer en circulatie totdat defibrillatie met een AED beschikbaar is. Conventionele manuele reanimatie is een combinatie van hartmassage en beademing en kan, indien correct uitgevoerd, tot 33% van de normale hartproductie en oxygenatie leveren. Vroegtijdige reanimatie kan de overlevingskans bij een hartstilstand verdrievoudigen.

Elektrische defibrillatie

De definitieve behandeling van ventrikelfibrilleren of het equivalent daarvan, is elektrische defibrillatie. Defibrillatie geeft, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, het hart geen “jump-start”. Defibrillatie veroorzaakt een bijna gelijktijdige depolarisatie van een kritische massa van het hartspierweefsel, waardoor alle hartactiviteit tijdelijk wordt stopgezet. Onder ideale omstandigheden zal een levensvatbare plaats binnen het intrinsieke elektrische geleidingssysteem van het hart dan spontaan een elektrische impuls initiëren die de normale voortplanting van de hartcyclus kan herstellen, met als gevolg het herstel van de samentrekking van de hartkamers en, bijgevolg, een hartslag.

De inzet van een AED

Tegenwoordig zijn er op grote schaal automatische externe defibrillatoren (AED’s) beschikbaar, waarmee opgeleide eerstehulpverleners en in sommige situaties ook manuele defibrillatie kunnen uitvoeren. AED’s interpreteren automatisch het EKG-ritme, bepalen of er sprake is van een “schokbaar” ritme, laden zichzelf op tot het vereiste energieniveau, en geven de AED bediener verbale aanwijzingen om het defibrillatieproces met succes uit te voeren.

Wilt u een AED kopen?

U wilt een AED kopen, maar weet niet precies welke? Dan adviseren wij u gebruik te maken van onze speciale offerte tool. Met deze AED offerte tool kunt u, vooraf, eenvoudig kiezen welke weg u wilt bewandelen. Dat houdt in dat als u precies weet welke AED u wilt aanschaffen u binnen 30 seconde klaar bent. Weet u niet precies welke defibrillator u wilt kopen, dan kunt u gebruik maken van de uitgebreidere AED offerte tool. Er wordt een complete situatieschets gemaakt, waardoor wij u de juiste defibrillator of het juiste AED pakket kunnen aanbieden.

Heeft u een vraag? Stel deze gerust, want daarom zijn wij er.