Doorzoek de kennisbank

Kiest u een vol- of halfautomatische AED?

Een vol- of halfautomatische AED? Wat is het verschil en waarom zijn er twee soorten AED’s? Om het nog ingewikkelder te maken zijn er ook AED’s waar gewoon maar één versie van is. In dit artikel proberen wij zo goed mogelijk antwoord te geven op bovenstaande vragen. Met uiteindelijke doel om u te ondersteunen bij de keuze van uw AED. Wij maken onderscheid in een getrainde en ongetrainde AED-bediener.

Wat is het verschil tussen een vol- of halfautomatische AED?

Het verschil tussen een vol- en halfautomatische AED zit hem niet in de werking van de AED. Oftewel elke AED doorloopt hetzelfde reanimatieprotocol. Het zou natuurlijk ook niet goed zijn als de AED-bediener teveel verschillende instellingen zou kunnen veranderen tijdens en/of voor de reanimatie, waardoor de overlevingskans van een slachtoffer afneemt. Het grote verschil zit hem in het toedienen van de schok bij het slachtoffer. Bij een volautomatische AED gebeurt dit vanzelf en worden de omstanders, vooraf door een stem, gewaarschuwd. Bij een halfautomatische AED wordt de daadwerkelijk schok pas op het slachtoffer toegebracht als de bediener een knop indrukt. Dus het verschil zit hem in het wel of niet handmatig toedienen van de schok.

Een getrainde AED hulpverlener

Veelal zien wij dat een getrainde hulpverlener gebruik maakt van een halfautomatische AED. Ze kennen de AED, doordat ze vrijwilligers werk doen of de BHV-er op het werk zijn. Een getrainde AED hulpverlener heeft minimaal een basiscursus gehad. Er zijn verschillende cursussen, maar wij adviseren u altijd een AED cursus te volgen bij een opleider die aan de eisen van de NRR en/of het Rode Kruis  voldoet. U bent dan verzekerd van een professional als instructeur. Waar u wel rekening moet houden is dat het merk AED aansluit bij uw cursus.

Een ongetrainde AED hulpverlener

Een ongetrainde hulpverlener maakt gebruik van een volautomatische AED. Dit is iemand die nog nooit een reanimatiecursus heeft gevolgd en/of een AED in handen heeft gehad. Deze groep is gebaat bij een volautomatische AED. De schok wordt automatisch toegediend, waardoor er niet kan worden getwijfeld. De volautomatische AED vindt u bij openbare gelegenheden, waar niet standaard een BHV-er aanwezig is. Bijvoorbeeld uw eigen buurt, het station of een museum.

Wat adviseert AEDmaster?

Gebruik altijd een AED, ongeacht of het een half- of volautomaat, en wees voorbereid. Daarom adviseren wij iedereen een reanimatiecursus te volgen. Hierdoor bent u het beste voorbereid op een eventuele inzet bij een reanimatie. De AED is uniek als het gaat om de schokfunctie. Echter blijft de reanimatie cruciaal en is noodzakelijk om zuurstofrijk bloed door het lichaam te blijven pompen. Het komt regelmatig voor dat het slachtoffer een hartfalen overleefd, maar nooit meer de oude wordt. Dit komt doordat de hersenen te lang zonder zuurstof hebben gezeten.  

Hulp bij het AED kopen?

U wilt een AED kopen, maar weet niet precies welke? Dan adviseren wij u gebruik te maken van onze speciale offerte tool. Met deze AED offerte tool kunt u, vooraf, eenvoudig kiezen welke weg u wilt bewandelen. Dat houdt in dat als u precies weet welke AED u wilt aanschaffen u binnen 30 seconde klaar bent. Weet u niet precies welke defibrillator u wilt kopen, dan kunt u gebruik maken van de uitgebreidere AED offerte tool. Er wordt een complete situatieschets gemaakt, waardoor wij u de juiste defibrillator of het juiste AED pakket kunnen aanbieden.

Ga snel naar

Onze voordelen

Advies nodig?

Wat vindt u van ons?

Gerelateerd nieuws

ROTAID

AED kasten van Rotaid De AED kasten van Rotaid zijn één van de wandkasten die wij aanbieden. Wie zijn het? Welke AED wandkasten zijn er

» Lees meer