Een vol- of halfautomatische AED?

Een vol- of halfautomatische AED? Wat is het verschil en waarom zijn er twee soorten AED’s? Om het nog ingewikkelder te maken zijn er ook AED’s waar gewoon maar één versie van is. In dit artikel proberen wij zo goed mogelijk antwoord te geven op bovenstaande vragen. Met uiteindelijke doel om u te ondersteunen bij de keuze van uw AED. Wij maken onderscheid in een getrainde en ongetrainde AED-bediener.

Wat is het verschil tussen een vol- of halfautomatische AED?

Het verschil tussen een vol- en halfautomatische AED zit hem niet in de werking van een AED. Oftewel elke AED is er op ingericht om de juiste stappen te volgen tijden een reanimatieproces. Het zou natuurlijk ook niet goed zijn als de AED-bediener teveel verschillende instellingen zou kunnen veranderen tijdens en/of voor de reanimatie, waardoor de overlevingskans van een slachtoffer afneemt. Het grote verschil zit hem in het toedienen van de schok bij het slachtoffer. Bij een volautomatische AED gebeurt dit vanzelf en worden de omstanders, vooraf door een stem, gewaarschuwd. Bij een halfautomatische AED wordt de daadwerkelijk schok pas op het slachtoffer toegebracht als de bediener een knop indrukt. Dus het verschil zit hem in het wel of niet handmatig toedienen van de schok.

Een getrainde AED hulpverlener

Veelal zien wij dat een getrainde hulpverlener gebruik maakt van een halfautomatische AED. Ze kennen de AED, doordat ze vrijwilligers werk doen of de BHV-er op het werk zijn. Een getrainde AED hulpverlener heeft minimaal een basiscursus gehad. Er zijn verschillende cursussen, maar wij adviseren u altijd een AED cursus te volgen bij een opleider die aan de eisen van de NRR en/of het Rode Kruis  voldoet. U bent dan verzekerd van een professional als instructeur. Waar u wel rekening moet houden is dat het merk AED aansluit bij uw cursus.

Een ongetrainde AED hulpverlener

Een ongetrainde hulpverlener maakt gebruik van een volautomatische AED en is iemand die nog nooit een reanimatiecursus heeft gevolgd en/of een AED in handen heeft gehad. Deze groep is juist gebaat bij een volautomatische AED. Alle instructies worden eenvoudig uitgelegd en het apparaat neemt het meeste werk uit handen. Met als uitzondering het plaatsen van de elektroden e.d.. De schok wordt automatisch toegediend, waardoor er niet kan worden getwijfeld. De volautomatische AED vindt u bij openbare gelegenheden, waar niet standaard een BHV-er aanwezig is. Bijvoorbeeld uw eigen buurt, het station of een museum.

Wat adviseert AEDmaster?

Of u nu gebruik maakt van een vol- of halfautomatische AED, wij adviseren iedereen, om eerst een reanimatiecursus te volgen. Het blijft een crisissituatie! Als je zo’n situatie niet oefent dan blijven u en de omstanders het grootste risico. Beid AED’s zijn veilig en kunnen geen schok toedienen als, bijvoorbeeld de elektroden niet goed zitten. Dus aan de AED ligt het niet. Daarom adviseren wij u om eerst contact met ons op te nemen, voordat u zich wil opgeven voor een reanimatiecursus of een AED wilt aanschaffen.

Ik heb hulp nodig bij het kiezen van de juiste AED?

Wij, begrijpen dat het alsnog moeilijk is om een AED te kiezen. Daarom zijn wij op verschillende manieren te bereiken. Heeft u een vraag? Stel deze gerust, want daarom zijn wij er.