Werk jij in de zorg? Let op je schoenen

Ben je werkzaam in de zorg? Dan ben je vast bekend met het fenomeen vermoeide en pijnlijke voeten. Dat is niet zo gek. Volgens onderzoek van Elsevier, lopen medewerkers in de zorg gemiddeld een afstand van 6,5 kilometer per dag. Een goede ondersteuning voor je voeten is dan hartstikke belangrijk. Wie goed voor anderen zorgt, mag ook goed voor zichzelf zorgen.

In veel zorginstellingen mag je niet op je favoriete schoenen op je werk verschijnen. Naast werkkleding moeten ook je werkschoenen aan bepaalde eisen voldoen. Zo moeten je schoenen op een hoge temperatuur schoon te maken zijn en moet je ze kunnen desinfecteren met alcohol. Een stevige bovenkant is noodzakelijke tegen, vallende, scherpe voorwerpen. Bovendien is een antislipzool belangrijk.

Lichamelijke klachten door verkeerde schoenen

Leg jij veel kilometers af op een dag, zonder de juiste werkschoenen? Dan creëer je overbelasting van je lichaam. Overbelasting door verkeerde schoenen, merk je niet persé aan je voeten of benen. Vaak komt dit tot uiting in pijn in de onderrug. Veel mensen hebben niet eens door dat deze rugpijn vermindert door het dragen van de juiste werkschoenen.

Heb je na een lange dag werken vaak pijn in je hiel? Dan kan het zijn dat je verkeerd loopt of je voeten een afwijkende stand hebben. Hierdoor komt er te veel spanning te staan op je peesplaat. Deze peesplaat loopt van de bal van je voet naar je hiel. Door overbelasting kan de peesplaat gaan ontsteken. Dit noem je hielspoor. Meestal merk je dit niet alleen na afloop van je werkdag, maar ook wanneer je loopt. Een stevige werkschoen kan hielspoor voorkomen.

Een andere veel voorkomende klacht is pijn in je achillespees. Door te lang aaneengesloten door te lopen op verkeerde schoenen, kan de achillespees opzwellen. Dit veroorzaakt pijn tijdens het lopen, maar ook bijvoorbeeld wanneer je opstaat. Ook hier geldt dat een werkschoen met een goed voetbed en stevige zolen de pijnklachten kunnen voorkomen.

Waar let ik op bij het kopen van werkschoenen?

Allereerst kies je een schoen die voldoet aan de regels van jouw werkgever. Heb je die gevonden? Dan is het belangrijk goed te kijken naar het type voetbed. De werkschoenen van Skechers bijvoorbeeld zijn voorzien van een air cooled memory foam. Dit betekent dat overtollige warmte wordt afgevoerd en de zachte inlegzool zich vormt naar de stand van je voet.

Het klassieke merk Birckenstock, biedt werkschoenen met een anatomisch gevorm voetbed. Klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Het voetbed zorgt voor een betere lichaamshouding, waardoor minder voet- en rugklachten kunnen ontstaan. Zelfs Nike bracht vorig jaar een werkschoen op de markt, speciaal voor zorgpersoneel. Deze Nike Air Zoom Pulse is in 6 verschillende prints verkrijgbaar. Elke ontwerp is bedacht door patiëntjes uit het kinderziekenhuis in Portland en de opbrengst komt ook volledig ten goede aan dit ziekenhuis.

Heb je de meest geschikte werkschoen gevonden? Bestel dan, indien mogelijk, 2 paar. Zo kun je halverwege je dag van schoenen wisselen. Dit is nóg beter voor je voeten en lichaamshouding.