Doorzoek de kennisbank

AED wetgeving; hoe zit dit?

De AED wetgeving is op 26 mei 2020 gewijzigd. Onze AED’s voldoen aan de vernieuwde MDR wet en beschikken over het FDA en CE keurmerk. Wat houdt de wetswijziging in? De aanpassing van deze wet moet onder andere de gebruiker beter beschermen. Dat houdt in dat de eisen aan een AED strenger worden, voornamelijk op het gebied van privacy gevoelige informatie. Oftewel hoe wordt de informatie opgeslagen en verwerkt. De voleldige wet vindt u op de website van de rijksoverheid. Aangezien het om een zeer uitgebreid artikel gaat, hebben wij voor u de voornaamste wijzigingen op een rijtje gezet. Feit is dat AEDmaster enkel AED’s verkoopt die aan wetgeving voldoen.

MDR Wetgeving in een notendop

MDR is de afkorting van Medical Device Regulation. In het Nederlands betekent dit de verordening voor medische hulpmiddelen. De MDR is de vervanger van de MRR. Deze nieuwe regels hebben gevolgen voor; importeurs, distributeurs en fabrikanten van medische hulpmiddelen. Voor u verandert er niets. Het enige verschil is dat de verkoop van medische hulpmiddelen op de juiste manier worden geregistreerd, zodat bij bijvoorbeeld een terugroepactie de hulpmiddelen eenvoudig zijn op te sporen en te vervangen.

De AED wetgeving

Dit betreft voornamelijk de fabrikant. Dat houdt in dat de er wellicht, in de nabije toekomst, strengere eisen worden gesteld aan de AED. U moet dan voornamelijk denken aan strengere veiligheids- en kwaliteitseisen van de AED. Het kan dus zo zijn dat een AED nu nog wel over het FDA keurmerk beschikt, maar dat dit niet meer het geval is, nadat de wet in werking is getreden.

Welke voorbereidingen treffen de AED fabrikanten?

De AED fabrikanten moeten in eerste instantie de AED’s toetsen aan de nieuwe AED wetgeving om er zeker van te zijn dat de AED nu niet in een hogere risicoklasse valt. Dit kan namelijk grote gevolgen hebben voor het CE certificaat. De AED moet altijd door een onafhankelijke keuringsdienst worden getoetst. Als de AED is gekeurd, moet deze vervolgens worden opgenomen in de database van de EUAMED. Hierdoor bent u als eindgebruiker beter beschermd en kan u verwachten dat de beschikbare AED’s van de hoogste kwaliteit zijn. 

Conformiteitscertificaat

Daarnaast kan het zijn dat de AED een conformiteitscertificaat nodig heeft voor de CE-markering. Dit hangt af van het soort product en de risicoklasse. Als de aangemelde instantie het hulpmiddel heeft beoordeeld en goedgekeurd, mag u de CE-markering op de AED worden gezet. De EU-lidstaten moeten alle aangemelde instanties opnieuw aanwijzen. De AED kan pas worden beoordeeld, volgens de nieuwe regels, als een land de aangemelde instantie daarvoor heeft aangewezen.

Wat houdt de aanpassing voor de AED wetgeving voor u in?

De wijziging van de AED wetgeving is voornamelijk van administratieve aard, gericht op de privacy van de gebruiker. AED’s moeten worden ondersteund om voldoende klinische data op te slaan. Ook moeten de AED’s traceerbaar zijn indien er een terugroepactie nodig is van de fabrikant. De data van de AED moet ook kunnen worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. AED’s met het FDA- en CE keurmerk hebben deze mogelijkheid al.

Het is goed mogelijk dat verschillende AED merken niet investeren in de nieuwe wetgeving, omdat dit een tijdrovende en kostbare ingreep is. Daardoor zullen voor verschillende merken bepaalde AED artikelen ook niet meer worden gefabriceerd. Het kan ook zijn dat bepaalde branches de AED niet goedkeuren. Houd hier dus rekening mee!

Indien u een AED gaat kopen let dan goed of de AED over een FDA en/of CE keurmerk beschikt. AEDmaster verkoopt enkel AED merken die over beide keurmerken beschikken. Dat houdt in dat alle AED’s bij AEDmaster toekomst proof zijn. Wel zo gemakkelijk!

Rol AEDmaster

De rol van AEDmaster is simpel. Wij zijn ervoor om te voorkomen dat u straks een AED koopt die niet aan de nieuwe AED wet voldoet. Het zou zeer vervelend zijn dat u net een AED heeft gekocht en dat deze na een jaar al niet meer aan de eisen voldoet. Daarom bieden wij enkel AED’s aan die over de eerder genoemde keurmerken beschikken. Mocht u toch nog met vragen zitten, neem dan contact met ons op.

Ga snel naar

Onze voordelen

Advies nodig?

Wat vindt u van ons?

Gerelateerd nieuws

Wat is ventrikelfibrilleren?

Wat is ventrikelfibrilleren? Het hart is een spier die, doormiddel van elektrische schokjes, zuurstofrijkbloed door het lichaam pompt. Wanneer dit onregelmatig is, is er sprake

» Lees meer

AED servicecontract

AED servicecontract Het AED servicecontract lijkt op het eerste gezicht een prima keuze. Zeker voor ons Nederlanders, want wij als Nederlanders zijn vaak bereid om

» Lees meer

Uw beste prijs claimen

AEDmaster doet er alles aan om u zo goed mogelijk te bedienen, want bij ons staat u centraal. Daarom begrijpen wij als geen ander dat het niet altijd eenvoudig is om de juiste keuze te maken in AED land. Om u te helpen bieden wij verschillende opties om u als klant te mogen verwelkomen. Dus claim uw beste prijs of kies voor een AED offerte op maat. In alle gevallen helpen wij u graag!

Zo claimt u de beste prijs:

AED offerte op maat?

Weet u niet precies welke AED u zoekt en heeft u hulp nodig, maar wilt u ook de beste prijs? 
» Direct een offerte opvragen

Uw offerte aanvraag heeft nog geen producten.

Terug naar de winkel