Doorzoek de kennisbank

Het wereldwijde grondstoffentekort kost mensenlevens

De productie van medische-apparatuur is sinds het begin van de COVID-19 epidemie getroffen door verstoringen in de productieketen. Dit geldt voor alle sectoren. Hierdoor is alles is moeilijker te verkrijgen; van babyvoeding tot auto’s en van kleding tot bouwmateriaal.

AED toegevoegd op lijst FDA

In juli is de AED, zowel de apparaten als de losse onderdelen, officieel toegevoegd aan de lijst van de FDA van apparaten met een tekort. De FDA schrijft de productievertragingen toe aan zowel een algemene “stijging van de vraag naar het apparaat” als aan een “tekort aan grondstoffen” en “de stopzetting van het productieproces, door een tekort aan personeel”. Terwijl de toenemende vraag juist duidt op een verbeterde publieke bereidheid. Wat normaal gesproken een goede ontwikkeling is.

Het tekort aan AED’s levert twee belangrijke problemen op voor de sector en voor de volksgezondheid als geheel:

 • Sommige openbare AED’s werken niet meer bij gebrek aan batterijen en elektroden, waardoor eigenaren niet in staat zijn hun apparaten te onderhouden.
 • Bedrijven, organisaties en overheden kunnen geen nieuwe AED’s aanschaffen, waardoor inwoners kwetsbaarder zijn voor een plotselinge hartstilstand.

Tekort tot 2023

Ondanks het feit dat AED’s uit honderden verschillende onderdelen bestaan, kan het ontbreken van slechts één onderdeel gevolgen hebben voor de wereldwijde levering van het apparaat door distributeurs. De FDA verwacht dat de productie van AED’s tot eind 2023 vertraging zal oplopen vanwege de huidige schaarste aan halfgeleiders. Dit is een ernstige bedreiging die de regering overweegt, aangezien AED’s (Automatische Externe Defibrillatoren) worden gebruikt om miljoenen levens te redden van een plotselinge hartstilstand.

AED tekort

Het AED tekort is levensbedreigend voor patiënten, aldus Global Data. Volgens de FDA is het met de COVID-19 pandemie samenhangende wereldwijde tekort aan halfgeleidercomponenten die in de apparaten worden gebruikt, en de toenemende vraag naar deze apparaten hiervan de oorzaak. AED’s worden gebruikt bij abrupte hartstilstanden. Het gebruik ervan kan het verschil maken tussen leven en dood van een patiënt, aldus een analist van medische apparatuur bij GlobalData.

Regering moet met oplossing komen

Om de druk van de wereldwijde tekorten te helpen verlichten, moeten regeringen oplossingen vinden zoals het geven van binnenlandse fabrikanten stimulansen zoals subsidies. Dit kan initiatieven voor nieuwe binnenlandse halfgeleiderproductie stimuleren en de afhankelijkheid van het buitenland tijdens een wereldwijde crisis verminderen. Bovendien kan dit de economische expansie en de ontwikkeling van banen bevorderen.

Industrie steentje bijdragen

Ook industriële giganten zoals Medtronic hebben moeite om halfgeleiderchips te vinden. Naast halfgeleiders lijkt de productie van productiemateriaal ook onder druk te staan. Vanwege de potentiële productieachterstand, als gevolg van deze schaarste, kunnen bedrijven in medische hulpmiddelen niet aan de vraag voldoen.

Medische bedrijven

Het is duidelijk dat veel medische bedrijven zich niet voldoende hebben kunnen participeren om de tekorten in de toeleveringsketen op te vangen. Met deze wetenschap moeten bedrijven, partners van de federale overheid en andere belanghebbenden gemotiveerd worden om plannen en procedures op te stellen om voorbereid te zijn op nieuwe tekorten.

Hoe vermindert u het effect van materiaaltekorten op klanten?

 • Identificeer onmiddellijk potentiële materiaaltekorten met behulp van supply chain work management.
 • MRP planningsuitzonderingen moeten worden gemeld als incidenten, zodat de leverancier meteen op de hoogte wordt gebracht en het oplossingsproces in gang kan worden gezet.
 • Werk samen met de leveranciers om te beslissen wanneer het resterende deel van de bestelling zal worden verzonden.
 • Om het tekort eerder op te vullen, kunt u de mogelijkheid van tweede ploegen en snellere verzending of AED in de buurt onderzoeken.
 • Beoordeel de impact van tekorten intern en pas zo nodig het productieschema of de toewijzing van klantenorders aan.
 • Verlaag uw distributiebudget en productieschema om ruimte te maken voor het tekort. Kies een andere leverancier.
 • Haal voorraden uit een zusterfabriek.
 • De bestelling vullen via een ander magazijn.

Kosten van AED-onderdelen

De afzonderlijke onderdelen kunnen uiterst complex en ingewikkeld worden. Ze kunnen niet in elkaar worden gezet met goedkoop plastic en AA-batterijen omdat ze een belangrijke functie hebben.

Behuizing AED

De behuizingen zijn gemaakt van robuuste, speciaal gevormde thermoplasten zoals ABS en Santorprene. Dit is speciaal ontworpen om schokken op te vangen en water af te stoten. De batterijen moeten uitgebreid worden getest en het reanimatie protocol moet kloppen

De elektroden

Bovendien moeten de pads zijn ontworpen met een bindmiddel dat stevig aan de huid hecht. De software van de AED is veelzijdig en krachtig. De software moet ritmes interpreteren en zelfs ECG-informatie op de datakaart vastleggen.

De conclusie

Een tekort aan AED’s is een ernstige bedreiging voor de gezondheid en de veiligheid van de bevolking. Echter als de regering zich blijft inspannen om de levering van grondstoffen in deze kwetsbare branches te beschermen door; de rechten te versoepelen, de productieketen verder te innoveren en inkoopplafonds in te stellen kunnen bedrijven en overheidsinstanties een AED kopen. Hierdoor blijft de meest kwetsbare doelgroep beschermd en is de AED voor iedereen toegankelijk, want elke minuut telt.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste AED?

Wij, van AEDmaster, begrijpen dat het alsnog moeilijk kan zijn om de juiste AED kast te kiezen. Op zoek naar de beste prijs? Vraag een offerte op. Wilt u een AED kopen? Kijk dan bij onze voordelige AED pakketten. Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op, want wij helpen u graag.

Ga snel naar

Onze voordelen

Advies nodig?

Wat vindt u van ons?

Gerelateerd nieuws

AED kopen als bedrijf

Waarom een AED kopen als bedrijf? Waarom zou u als bedrijf een AED kopen? Hiervoor liggen verschillende redenen aan ten grondslag. De voornaamste is natuurlijk

» Lees meer

ROTAID

AED kasten van Rotaid De AED kasten van Rotaid zijn één van de wandkasten die wij aanbieden. Wie zijn het? Welke AED wandkasten zijn er

» Lees meer

Heartsine

AED merk Heartsine Het AED merk Heartsine is één van de AED merken die wij aanbieden. Wie zijn het? Welke AED’s zijn er te verkrijgen?

» Lees meer

AED servicecontract

AED servicecontract Het AED servicecontract lijkt op het eerste gezicht een prima keuze. Zeker voor ons Nederlanders, want wij als Nederlanders zijn vaak bereid om

» Lees meer
 •