Wat te doen bij een hartaanval?

Stel u of iemand uit de buurt heeft een hartaanval. Hoe weet u dan of u een AED moet  gebruiken? Wat moet u precies doen en hoe u een hartaanval herkent? In dit artikel staat alle basisinformatie over een hartaanval of een hartstilstand.  Bel 112 of medische spoedhulp als u denkt dat u misschien een hartaanval hebt. Iemand met een hartaanval kan een of meer symptomen hebben.

Symptomen hartaanval

  • Pijn op de borst, druk of benauwdheid, of een knijpend of pijnlijk gevoel in het midden van de borstkas.
  • Pijn of ongemak dat zich uitbreidt naar de schouder, arm, rug, nek, kaak, tanden of soms de bovenbuik.
  • Misselijkheid, indigestie, brandend maagzuur of buikpijn.
  • Lichtheid in het hoofd, duizeligheid, flauwvallen.
  • Kortademigheid.
  • Zweten.

Waarschuwingssignalen hartaanvalHartaanval bij hartstilstand een AED inzetten

Een hartaanval veroorzaakt meestal pijn op de borst gedurende meer dan 15 minuten. Sommige mensen hebben milde pijn op de borst, terwijl anderen meer hevige pijn hebben. Het ongemak wordt meestal beschreven als een druk of een zwaar gevoel op de borst, hoewel sommige mensen helemaal geen pijn of druk op de borst hebben. Vrouwen hebben meestal vagere symptomen, zoals misselijkheid of pijn in de rug of kaak. Sommige hartaanvallen komen plotseling, maar veel mensen hebben al uren of dagen van tevoren waarschuwingssignalen.

Wat moet u doen bij een hartaanval?

Bel 112 of het noodnummer van uw gemeente. Negeer de symptomen van een hartaanval niet. Als u geen ambulance of ambulance naar u toe kunt laten komen, laat u dan door een buurman of vriend naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis brengen. Rijd alleen zelf als u geen andere optie hebt. Omdat uw toestand kan verergeren, brengt zelf rijden u en anderen in gevaar.

Aspirine innemen tegen bloedstolling

Kauw en slik een aspirine terwijl u wacht op spoedhulp. Aspirine helpt voorkomen dat uw bloed stolt. Wanneer het tijdens een hartaanval wordt ingenomen, kan het de schade aan het hart verminderen. Neem geen aspirine als u er allergisch voor bent of als uw arts u heeft gezegd geen aspirine te nemen.

Nitroglycerine

Neem nitroglycerine, indien voorgeschreven. Als u denkt dat u een hartaanval hebt en uw arts heeft u eerder nitroglycerine voorgeschreven, neem dit dan volgens voorschrift in terwijl u wacht op medische spoedhulp.

Slachtoffer is bewusteloos

Begin met reanimatie als de persoon bewusteloos is. Als de persoon niet ademt of als u geen polsslag vindt, begin dan met reanimatie om het bloed te laten stromen nadat u medische spoedhulp hebt ingeroepen.

Reanimeren van slachtoffer

Druk hard en snel op het midden van de borstkas van de persoon in een vrij snel ritme – ongeveer 100 tot 120 compressies per minuut. Als er een AED in de buurt is is en de persoon bewusteloos is, volgt u de instructies van het apparaat voor het gebruik ervan.

Wilt u een AED kopen?

U wilt een AED kopen, maar weet niet precies welke? Dan adviseren wij u gebruik te maken van onze speciale offerte tool. Met deze AED offerte tool kunt u, vooraf, eenvoudig kiezen welke weg u wilt bewandelen. Dat houdt in dat als u precies weet welke AED u wilt aanschaffen u binnen 30 seconde klaar bent. Weet u niet precies welke defibrillator u wilt kopen, dan kunt u gebruik maken van de uitgebreidere AED offerte tool. Er wordt een complete situatieschets gemaakt, waardoor wij u de juiste defibrillator of het juiste AED pakket kunnen aanbieden.

Heeft u een vraag? Stel deze gerust, want daarom zijn wij er.