Doorzoek de kennisbank

Wat wel en niet te doen bij een hartaanval?

Stel u of iemand uit de buurt heeft een hartaanval. Hoe weet u dan of u een AED moet gebruiken? Wat moet u precies doen en hoe u een hartaanval herkent? In dit artikel staat alle basisinformatie over een hartaanval of een hartstilstand.  Bel 112 of medische spoedhulp als u denkt dat u misschien een hartaanval hebt. Iemand met een hartaanval kan een of meer symptomen hebben.

Oorzaak hartstilstand

Het chaotische, ritmische afvuren van meerdere geïrriteerde hartspierhaarden in de hartkamers veroorzaakt fibrillatie van de hartkamers. Dit veroorzaakt een verlies van normale ventriculaire samentrekking met als gevolg een stopzetting van de hartproductie. Het klinische resultaat is een plotselinge hartstilstand. Om het hart weer op gang te helpen dient moet het slachtoffer worden gereanimeerd door een hulpverlener of met behulp van een AED.

Symptomen hartaanval

  • Pijn op de borst, druk of benauwdheid, of een knijpend of pijnlijk gevoel in het midden van de borstkas.
  • Pijn of ongemak dat zich uitbreidt naar de schouder, arm, rug, nek, kaak, tanden of soms de bovenbuik.
  • Misselijkheid, indigestie, brandend maagzuur of buikpijn.
  • Lichtheid in het hoofd, duizeligheid, flauwvallen.
  • Kortademigheid.
  • Zweten.

Waarschuwingssignalen bij een hartaanval

Een hartaanval veroorzaakt meestal pijn op de borst gedurende meer dan 15 minuten. Sommige mensen hebben milde pijn op de borst, terwijl anderen meer hevige pijn hebben. Het ongemak wordt meestal beschreven als een druk of een zwaar gevoel op de borst, hoewel sommige mensen helemaal geen pijn of druk op de borst hebben. Vrouwen hebben meestal vagere symptomen, zoals misselijkheid of pijn in de rug of kaak. Sommige hartaanvallen komen plotseling, maar veel mensen hebben al uren of dagen van tevoren waarschuwingssignalen.

De inzet van een AED

Tegenwoordig zijn er op grote schaal automatische externe defibrillatoren (AED’s) beschikbaar, waarmee opgeleide eerstehulpverleners en in sommige situaties ook manuele defibrillatie kunnen uitvoeren. AED’s interpreteren automatisch het EKG-ritme, bepalen of er sprake is van een “schokbaar” ritme, laden zichzelf op tot het vereiste energieniveau, en geven de AED bediener verbale aanwijzingen om het defibrillatieproces met succes uit te voeren.

Overlevingskans daalt met 10% per minuut

Hoewel defibrillatie zeer doeltreffend is bij de behandeling van ventrikelfibrilleren is tijd wel bepalend voor het succes van de reanimatie. Onbehandelde ventrikelfibrillatie gaat snel over in een hartstilstand, waarvan de reanimatiepercentages bedroevend zijn. Bij onbehandeld ventrikelfibrilleren daalt de kans op reanimatie met 10% per minuut.

Wat moet u doen bij een hartaanval?

Bel 112 of het noodnummer van uw gemeente. Negeer de symptomen van een hartaanval niet. Als u geen ambulance of ambulance naar u toe kunt laten komen, laat u dan door een buurman of vriend naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis brengen. Rijd alleen zelf als u geen andere optie hebt. Omdat uw toestand kan verergeren, brengt zelf rijden u en anderen in gevaar.

Aspirine innemen tegen bloedstolling

Kauw en slik een aspirine terwijl u wacht op spoedhulp. Aspirine helpt voorkomen dat uw bloed stolt. Wanneer het tijdens een hartaanval wordt ingenomen, kan het de schade aan het hart verminderen. Neem geen aspirine als u er allergisch voor bent of als uw arts u heeft gezegd geen aspirine te nemen.

Nitroglycerine

Neem nitroglycerine, indien voorgeschreven. Als u denkt dat u een hartaanval hebt en uw arts heeft u eerder nitroglycerine voorgeschreven, neem dit dan volgens voorschrift in terwijl u wacht op medische spoedhulp.

Slachtoffer is bewusteloos

Begin met reanimatie als de persoon bewusteloos is. Als de persoon niet ademt of als u geen polsslag vindt, begin dan met reanimatie om het bloed te laten stromen nadat u medische spoedhulp hebt ingeroepen.

Reanimeren van slachtoffer middels CPR

CPR staat voor cardiopulmonale reanimatie, een levensreddende procedure die wordt gebruikt als iemand een hartstilstand heeft of stopt met ademen. Druk hard en snel op het midden van de borstkas van de persoon in een vrij snel ritme – ongeveer 100 tot 120 compressies per minuut. Als er een AED in de buurt is is en de persoon bewusteloos is, volgt u de instructies van het apparaat voor het gebruik ervan.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste AED?

Wij, van AEDmaster, begrijpen dat het alsnog moeilijk kan zijn om de juiste AED kast te kiezen. Op zoek naar de beste prijs? Vraag een offerte op. Wilt u een AED kopen? Kijk dan bij onze voordelige AED pakketten. Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op, want wij helpen u graag.

Ga snel naar

Onze voordelen

Advies nodig?

Wat vindt u van ons?

Gerelateerd nieuws

Defibtech

AED merk Defibtech Wat is het AED merk Defibtech en welke AED’s hebben ze? Welke voor-en nadelen heeft het merk? Wij geven hier u graag

» Lees meer

AED aanschaffen

AED aanschaffen? Praktische tips. U wilt een AED aanschaffen, maar met welke zaken moet u precies rekening mee houden? Om deze vraag te beantwoorden zijn

» Lees meer

Heartsine

AED merk Heartsine Het AED merk Heartsine is één van de AED merken die wij aanbieden. Wie zijn het? Welke AED’s zijn er te verkrijgen?

» Lees meer

AED servicecontract

AED servicecontract Het AED servicecontract lijkt op het eerste gezicht een prima keuze. Zeker voor ons Nederlanders, want wij als Nederlanders zijn vaak bereid om

» Lees meer

Philips

AED merk Philips De Philips AED. Wat is het AED merk en welke AED’s hebben ze? Welke voor-en nadelen heeft het merk? Wij geven hier

» Lees meer

Defibrillator kopen?

Defibrillator kopen Een defibrillator kopen? In Nederland wint de AED (Automatische Externe Defibrillator) nog steeds aan populariteit. Naast ziekenhuizen en andere professionele zorgverleners, komen er

» Lees meer