Automatische Externe Defibrillator

AED is een afkorting voor Automatische Externe Defibrillator. De functie van de AED is het herstellen van het hartritme bij een hartstilstand. Dit gebeurt met een draagbaar (extern) apparaat. Dit apparaat wordt zowel bij volwassenen als bij kinderen gebruikt. Om het hartritme succesvol te herstellen is ”tijd” van doorslaggevende betekenis. De ”eerste 6 minuten” zijn cruciaal. Dit is hoe Wikipedia het beschrijft.

Wat doet een Automatische Externe Defibrillator nog meer?

Een Automatische Externe Defibrillator of AED doet meer dan alleen het toedienen van een schok. Namelijk als het hart weer geactiveerd is, blijft het de hartslag registeren. Dit is essentieel voor het ambulancepersoneel, dat vaak als eerste hulpdienst ter plekke is. Deze informatie helpt het slachtoffer en is vergroot de kans op herstel.

Hartritme herstellen, hoe dan?

Als een persoon een hartstilstand heeft, wordt er geen bloed meer door het lichaam gepompt. Dit is essentieel, want het hart pompt zuurstofrijk bloed naar alle belangrijke organen in het lichaam. Als deze organen (te lang) geen zuurstof ontvangen, sterft het lichaam. Of er ontstaat permanente schade aan het lichaam. Door een Automatische Externe Defibrillator, tijdig te gebruiken, kan dit voorkomen worden. Het belangrijkste is dat de AED-instructie nauwkeurig wordt opgevolgd. Meestal bestaat de instructie uit een gesproken bericht. Als alle stappen zijn uitgevoerd, geeft de Automatische Externe Defibrillator een schok aan het hart. Op deze manier wordt het hart op de juiste manier geprikkeld en wordt het hartritme weer hersteld.

Waar moet ik opletten bij de aanschaf?

Er zijn veel verschillende AED’s op de markt. Het belangrijkste is dat u een Automatische Externe Defibrillator aanschaft die over een CE-markering beschikt of een FDA keurmerk heeft. Dan weet u zeker dat het aan alle wettelijk gestelde kwaliteitseisen voldoet. Daarnaast is het belangrijk om te weten voor wie de AED geschikt is. Namelijk, niet alle AED’s zijn geschikt voor kinderen. U moet aparte kinderelektroden aanschaffen. De Zoll 3 AED is zowel geschikt voor kinderen als volwassenen. U heeft hier dus geen aparte kinderelektroden voor nodig. Verder is het belangrijk om te weten in welke omgeving de AED gebruikt wordt.

Hulp nodig bij het kiezen van een Automatische Externe Defibrillator?

Wij, van AEDmaster, begrijpen als geen ander dat het alsnog moeilijk is om de juiste AED te kiezen. Daarom zijn wij op verschillende manieren te bereiken. Heeft u een vraag? Stel deze gerust, want daarom zijn wij er.