Kan aspirine een hartaanval voorkomen?

Aspirine is een vrij verkrijgbaar geneesmiddel dat wordt gebruikt tegen pijn, hoofdpijn en koorts. Misschien heeft u gehoord dat aspirine ook kan worden gebruikt om het risico op een hartaanval te verminderen. Hoewel het waar is dat een lage, dagelijkse dosis aspirine een hartaanval kan helpen voorkomen, betekent dat niet dat iedereen het moet nemen en is een AED dan overbodig? Voor veel mensen zijn de risico’s van het dagelijks innemen van aspirine groter dan de voordelen.

Wat is het verband tussen aspirine en het voorkomen van een hartaanval?Aspirine om een hartaanval te voorkomen of te verminderen

Aspirine is een bloedverdunner. Het kan hartaanvallen helpen voorkomen door het voor bloedplaatjes moeilijker te maken om te stollen. Bloedstolsels zijn onderdeel van een gezonde bloedsomloop. Als u gewond bent, voorkomt stolling overmatig bloedverlies.

Wanneer zijn bloedstolsels gevaarlijk?

Bloedstolsels worden gevaarlijk wanneer ze zich door het lichaam verplaatsen of de bloedstroom naar belangrijke organen stoppen. Een hartaanval treedt op wanneer bloedplaatjes een klonter vormen die de bloedstroom naar het hart blokkeert.

De risicogroep

Dit komt vaker voor bij mensen met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk of een hoog cholesterolgehalte. Deze aandoeningen verzwakken en vernauwen de slagaders, waardoor het moeilijker wordt voor het bloed om vrij te circuleren. Als u in deze groep valt, kan uw arts u een bloedverdunner voorschrijven om het risico op een hartaanval te verkleinen.

Kan het nemen van een aspirine helpen tijdens een hartaanval?

Het innemen van aspirine tijdens een hartaanval kan de schade helpen beperken, maar u moet eerst medische spoedhulp inroepen voordat u dit doet. Omdat het een effectieve bloedverdunner is, kan een kleine dosis al genoeg zijn om de vorming van een bloedstolsel te stoppen of te vertragen. U moet het niet nemen als u allergisch bent voor aspirine.

Aanbevolen dosering tijdens hartaanval

De aanbevolen dosis tijdens een hartaanval is 160 tot 325 milligram (mg). Als u alleen gewone aspirine bij de hand heeft, moet u de tabletten nog steeds fijnkauwen of -pletten om de opname te versnellen. Tabletten zonder omhulsel worden sneller opgenomen dan tabletten met een omhulsel.

Kan het dagelijks innemen van een aspirine uw risico op een hartaanval verlagen?

Dagelijkse aspirine kan het risico op een hartaanval verlagen, maar de risico’s van het elke dag nemen van aspirine wegen voor de meeste mensen zwaarder dan de voordelen.

Aanbevolen dosering om hartaanval te voorkomen

De aanbevolen dagelijkse dosis om een hartaanval te voorkomen is 75 tot 325 mg. Dagelijkse lage-dosis aspirinetabletten bevatten meestal 81 mg. U moet geen dagelijkse aspirine nemen zonder eerst met uw arts te overleggen. Uw arts kan u helpen de risico’s en voordelen te begrijpen, samen met de hoeveelheid die u moet nemen.

Zijn er nog andere voordelen van dagelijkse aspirine?

Sommige onderzoeken suggereren dat het nuttig kan zijn bij het voorkomen van andere vormen van kanker, maar er moeten meer studies worden gedaan om te begrijpen of de voordelen van het nemen van aspirine opwegen tegen de risico’s.

Wat zijn de risico’s van het dagelijks innemen van aspirine?

Zoals alle geneesmiddelen kan aspirine bijwerkingen hebben. Omdat het een bloedverdunner is, is de meest voorkomende bijwerking van regelmatig gebruik overmatige bloedingen, vooral in de maag en de hersenen. Nierfalen is een andere mogelijke bijwerking.

U kunt een verhoogde kans op bijwerkingen hebben als u:

 • allergisch bent voor aspirine
 • een bloedings- of stollingsstoornis heeft
 • maagzweren heeft die bloeden
 • een risico heeft op een hemorragische beroerte
 • regelmatig alcohol drinkt
 • routinematige tandheelkundige of medische ingrepen moeten ondergaan
 • ouder zijn dan 70 jaar

Als u een van de bovenstaande risicofactoren heeft, is het belangrijk om met uw arts te overleggen voordat u de medicatie neemt.

Is dagelijkse aspirine geschikt voor u?

Artsen schrijven een dagelijkse behandeling met aspirine voor aan mensen die bepaalde cardiovasculaire risicofactoren hebben. U zou baat kunnen hebben bij het dagelijks innemen van aspirine als u “ja” antwoordt op een of meer van de volgende vragen:

 • Hebt u eerder een hartaanval gehad?
 • Hebt u eerder een beroerte gehad die verband hield met een stolsel?
 • Is er bij u een stent in een kransslagader geplaatst?
 • Hebt u pijn op de borst door angina pectoris?
 • Hebt u een coronaire bypassoperatie ondergaan?
 • Bent u een man ouder dan 50 of een vrouw ouder dan 60 met diabetes en ten minste één andere risicofactor voor hartziekten?
 • Hebt u een familiegeschiedenis van hartaanvallen?
 • Als u denkt dat u risico loopt, maak dan een afspraak om dagelijkse aspirine met een arts te bespreken.

Waar het op neerkomt

Aspirine voorkomt de vorming van bloedstolsels. Het kan nuttig zijn in het geval van een hartaanval, en het voorkomt ook hartaanvallen. Een dagelijkse behandeling met aspirine wordt over het algemeen niet aanbevolen. Voor mensen die geen risico op een hartaanval lopen, zijn de risico’s van het nemen van aspirine groter dan de voordelen. Raadpleeg altijd uw arts.

Wilt u een AED kopen?

U wilt een AED kopen, maar weet niet precies welke? Dan adviseren wij u gebruik te maken van onze speciale offerte tool. Met deze AED offerte tool kunt u, vooraf, eenvoudig kiezen welke weg u wilt bewandelen. Dat houdt in dat als u precies weet welke AED u wilt aanschaffen u binnen 30 seconde klaar bent. Weet u niet precies welke defibrillator u wilt kopen, dan kunt u gebruik maken van de uitgebreidere AED offerte tool. Er wordt een complete situatieschets gemaakt, waardoor wij u de juiste defibrillator of het juiste AED pakket kunnen aanbieden.

Heeft u een vraag? Stel deze gerust, want daarom zijn wij er.