Doorzoek de kennisbank

Kan aspirine een hartaanval voorkomen?

Aspirine is een vrij verkrijgbaar geneesmiddel dat wordt gebruikt tegen pijn, hoofdpijn en koorts. Misschien heeft u gehoord dat aspirine ook kan worden gebruikt om het risico op een hartaanval te verminderen. Hoewel het waar is dat een lage, dagelijkse dosis aspirine een hartaanval kan helpen voorkomen, betekent dat niet dat iedereen het moet nemen en is een AED dan overbodig? Voor veel mensen zijn de risico’s van het dagelijks innemen van aspirine groter dan de voordelen.

Het verband tussen aspirine en een hartaanval?

Aspirine is een bloedverdunner. Het kan hartaanvallen helpen voorkomen door het voor bloedplaatjes moeilijker te maken om te stollen. Bloedstolsels zijn onderdeel van een gezonde bloedsomloop. Als u gewond bent, voorkomt stolling overmatig bloedverlies.

Wanneer zijn bloedstolsels gevaarlijk?

Bloedstolsels worden gevaarlijk wanneer ze zich door het lichaam verplaatsen of de bloedstroom naar belangrijke organen stoppen. Een hartaanval treedt op wanneer bloedplaatjes een klonter vormen die de bloedstroom naar het hart blokkeert.

De risicogroep

Dit komt vaker voor bij mensen met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk of een hoog cholesterolgehalte. Deze aandoeningen verzwakken en vernauwen de slagaders, waardoor het moeilijker wordt voor het bloed om vrij te circuleren. Als u in deze groep valt, kan uw arts u een bloedverdunner voorschrijven om het risico op een hartaanval te verkleinen.

Oorzaak hartstilstand

Het chaotische, ritmische afvuren van meerdere geïrriteerde hartspierhaarden in de hartkamers veroorzaakt fibrillatie van de hartkamers. Dit veroorzaakt een verlies van normale ventriculaire samentrekking met als gevolg een stopzetting van de hartproductie oftewel een hartstilstand. Het klinische resultaat is een plotselinge hartstilstand. Om het hart weer op gang te helpen dient moet het slachtoffer worden gereanimeerd door een hulpverlener of met behulp van een AED.

Waarschuwingssignalen bij een hartaanval

Een hartaanval veroorzaakt meestal pijn op de borst gedurende meer dan 15 minuten. Sommige mensen hebben milde pijn op de borst, terwijl anderen meer hevige pijn hebben. Het ongemak wordt meestal beschreven als een druk of een zwaar gevoel op de borst, hoewel sommige mensen helemaal geen pijn of druk op de borst hebben. Vrouwen hebben meestal vagere symptomen, zoals misselijkheid of pijn in de rug of kaak. Sommige hartaanvallen komen plotseling, maar veel mensen hebben al uren of dagen van tevoren waarschuwingssignalen.

Overlevingskans daalt met 10% per minuut

Hoewel defibrillatie zeer doeltreffend is bij de behandeling van ventrikelfibrilleren is tijd wel bepalend voor het succes van de reanimatie. Onbehandelde ventrikelfibrillatie gaat snel over in een hartstilstand, waarvan de reanimatiepercentages bedroevend zijn. Bij onbehandeld ventrikelfibrilleren daalt de kans op reanimatie met 10% per minuut.

Kan het nemen van een aspirine helpen tijdens een hartaanval?

Het innemen van aspirine tijdens een hartaanval kan de schade helpen beperken, maar u moet eerst medische spoedhulp inroepen voordat u dit doet. Omdat het een effectieve bloedverdunner is, kan een kleine dosis al genoeg zijn om de vorming van een bloedstolsel te stoppen of te vertragen. U moet het niet nemen als u allergisch bent voor aspirine.

Aanbevolen dosering tijdens hartaanval

De aanbevolen dosis tijdens een hartaanval is 160 tot 325 milligram (mg). Als u alleen gewone aspirine bij de hand heeft, moet u de tabletten nog steeds fijnkauwen of -pletten om de opname te versnellen. Tabletten zonder omhulsel worden sneller opgenomen dan tabletten met een omhulsel.

Kan het dagelijks innemen van een aspirine uw risico op een hartaanval verlagen?

Dagelijkse aspirine kan het risico op een hartaanval verlagen, maar de risico’s van het elke dag nemen van aspirine wegen voor de meeste mensen zwaarder dan de voordelen.

Aanbevolen dosering om hartaanval te voorkomen

De aanbevolen dagelijkse dosis om een hartaanval te voorkomen is 75 tot 325 mg. Dagelijkse lage-dosis aspirinetabletten bevatten meestal 81 mg. U moet geen dagelijkse aspirine nemen zonder eerst met uw arts te overleggen. Uw arts kan u helpen de risico’s en voordelen te begrijpen, samen met de hoeveelheid die u moet nemen.

Zijn er nog andere voordelen van aspirine?

Sommige onderzoeken suggereren dat het nuttig kan zijn bij het voorkomen van andere vormen van kanker, maar er moeten meer studies worden gedaan om te begrijpen of de voordelen van het nemen van aspirine opwegen tegen de risico’s.

Wat zijn de risico’s van het dagelijks innemen van aspirine?

Zoals alle geneesmiddelen kan aspirine bijwerkingen hebben. Omdat het een bloedverdunner is, is de meest voorkomende bijwerking van regelmatig gebruik overmatige bloedingen, vooral in de maag en de hersenen. Nierfalen is een andere mogelijke bijwerking.

U kunt een verhoogde kans op bijwerkingen hebben als u:

 • allergisch bent voor aspirine
 • een bloedings- of stollingsstoornis heeft
 • maagzweren heeft die bloeden
 • een risico heeft op een hemorragische beroerte
 • regelmatig alcohol drinkt
 • routinematige tandheelkundige of medische ingrepen moeten ondergaan
 • ouder zijn dan 70 jaar

Als u een van de bovenstaande risicofactoren heeft, is het belangrijk om met uw arts te overleggen voordat u de medicatie neemt.

Is dagelijkse aspirine geschikt voor u?

Artsen schrijven een dagelijkse behandeling met aspirine voor aan mensen die bepaalde cardiovasculaire risicofactoren hebben. U zou baat kunnen hebben bij het dagelijks innemen van aspirine als u “ja” antwoordt op een of meer van de volgende vragen:

 • Hebt u eerder een hartaanval gehad?
 • Hebt u eerder een beroerte gehad die verband hield met een stolsel?
 • Is er bij u een stent in een kransslagader geplaatst?
 • Hebt u pijn op de borst door angina pectoris?
 • Hebt u een coronaire bypassoperatie ondergaan?
 • Bent u een man ouder dan 50 of een vrouw ouder dan 60 met diabetes en ten minste één andere risicofactor voor hartziekten?
 • Hebt u een familiegeschiedenis van hartaanvallen?
 • Als u denkt dat u risico loopt, maak dan een afspraak om dagelijkse aspirine met een arts te bespreken.

Waar het op neerkomt

Aspirine voorkomt de vorming van bloedstolsels. Het kan nuttig zijn in het geval van een hartaanval, en het voorkomt ook hartaanvallen. Een dagelijkse behandeling met aspirine wordt over het algemeen niet aanbevolen. Voor mensen die geen risico op een hartaanval lopen, zijn de risico’s van het nemen van aspirine groter dan de voordelen. Raadpleeg altijd uw arts.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste AED?

Wij, van AEDmaster, begrijpen dat het alsnog moeilijk kan zijn om de juiste AED kast te kiezen. Op zoek naar de beste prijs? Vraag een offerte op. Wilt u een AED kopen? Kijk dan bij onze voordelige AED pakketten. Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op, want wij helpen u graag.

Ga snel naar

Onze voordelen

Advies nodig?

Wat vindt u van ons?

Gerelateerd nieuws

AIVIA

AED kasten van Aivia De AED kasten van AIVIA zijn één van de wandkasten die wij aanbieden. Wie zijn het? Welke AED wandkasten zijn er

» Lees meer

Defibrillator kopen?

Defibrillator kopen Een defibrillator of AED kopen? In Nederland wint de AED (Automatische Externe Defibrillator) nog steeds aan populariteit. Naast ziekenhuizen en andere professionele zorgverleners,

» Lees meer

AED verzekering

AED verzekering U gaat een AED kopen, maar is deze dan verzekerd? Wanneer u een AED koopt is deze in de meeste gevallen verzekerd. Echter

» Lees meer

Zoll

ZOLL AED’s: Modellen, Prijzen en Onderhoud Ontdek de wereld van ZOLL AED’s, waarin we de verschillende modellen, prijzen en onderhoud bespreken. Deze informerende pagina helpt

» Lees meer

SixCase

AED kasten van Sixcase De AED wandkasten van SixCase zijn één van de wandkasten die wij aanbieden. Wie zijn het? Welke AED wandkasten zijn er

» Lees meer

Heartsine

AED merk Heartsine Het AED merk Heartsine is één van de AED merken die wij aanbieden. Wie zijn het? Welke AED’s zijn er te verkrijgen?

» Lees meer

Arky

AED kasten van Arky De AED wandkasten van Arky is één van de wandkasten die wij aanbieden. Wie zijn het? Welke AED wandkasten zijn er

» Lees meer

Uw beste prijs claimen

AEDmaster doet er alles aan om u zo goed mogelijk te bedienen, want bij ons staat u centraal. Daarom begrijpen wij als geen ander dat het niet altijd eenvoudig is om de juiste keuze te maken in AED land. Om u te helpen bieden wij verschillende opties om u als klant te mogen verwelkomen. Dus claim uw beste prijs of kies voor een AED offerte op maat. In alle gevallen helpen wij u graag!

Zo claimt u de beste prijs:

AED offerte op maat?

Weet u niet precies welke AED u zoekt en heeft u hulp nodig, maar wilt u ook de beste prijs? 
» Direct een offerte opvragen

Uw offerte aanvraag heeft nog geen producten.

Terug naar de winkel