Aanscherpen wet- en regelgeving!

Table of Contents

 

AED uniformiteit daar pleiten wij voor! Tegenwoordig hoor je steeds vaker iets over AED’s. Ik denk dat wij wel kunnen stellen dat eigenlijk iedereen wel weet wat een AED is. Dit is natuurlijk, ten opzichte van 10 jaar geleden, een enorme vooruitgang. Echter merken wij dat, door deze ontwikkeling, de markt overspoelt wordt met verschillende AED aanbieders en ook verschillende AED merken.

Niet alle AED’s beschikken tegenwoordig over de juiste keurmerken. Een keurmerk waar een AED over moet beschikken is het FDA keurmerk of de CE markering. Beide zijn in Nederland geldig. Als een AED niet over één van deze keurmerken beschikt dan loopt het slachtoffer onnodig risico en zou het kunnen sterven.

Daarnaast heeft elke fabrikant weer haar eigen ”unique sellingpoints”. Dit om toch onderscheidend te zijn, maar hierdoor ontstaan steeds grotere verschillen tussen de AED’s. Je ziet het terug in de vormgeving, het kleurgebruik en de werking. Door deze punten wordt alles onduidelijker en weet een ongetrainde AED bediener onmogelijk wat hij of zij in een noodsituatie moet doen.

Als laatste wat wij onder de aandacht willen brengen is verplichte scholing. Het is al lang bewezen dat de sleutel tot succes, in een crisissituatie, training is. Daarom is het gek dat er geen regels zijn omtrent de training/scholing voor het gebruik van een AED. Niemand is in staat om een AED te bedienen zonder enige instructie. Daarnaast is elke AED zodanig anders dat als je dan toch een AED training hebt gehad de kans klein is dat je in een crisissituatie dezelfde AED gebruikt. Laat staan dat de AED-bediener, zonder enige ervaring, rustig blijft in zo’n situatie. Dit is niet realistisch!

Daarom pleiten wij voor AED uniformiteit op de Nederlandse markt. Oftewel elke AED moet aan de richtlijnen van de Nederlandse overheid voldoen. Dit betreft zowel scholing als het AED apparaat zelf. Net zoals dit voor brandblussers geldt. Iedereen weet hoe een brandblusser er uitziet en hoe deze gebruikt moet worden.

Wij proberen dit om verschillende manieren, bij de overheid, onder de aandacht te brengen. Alleen dit kunnen wij niet alleen…

Daarom zijn wij op zoek naar originele ideeën en hopen op jullie bijdrage!