AED uniformiteit is een feit!

AED uniformiteit daar pleiten wij voor! Tegenwoordig hoor je steeds vaker iets over AED’s. Ik denk dat wij wel kunnen stellen dat eigenlijk iedereen wel weet wat een AED is. Dit is natuurlijk, ten opzichte van 10 jaar geleden, een enorme vooruitgang. Echter merken wij dat, door deze ontwikkeling, de markt overspoelt wordt met verschillende AED aanbieders.

AED keurmerken

Niet alle AED’s beschikken tegenwoordig over de juiste keurmerken. Een keurmerk waar een AED over moet beschikken is het FDA keurmerk of de CE markering. Beide zijn in Nederland geldig. Als een AED niet over één van deze keurmerken beschikt dan loopt het slachtoffer onnodig risico en zou het kunnen sterven.

AED merken

Elk AED merk heeft haar eigen ”unique sellingpoints”. Dit om onderscheidend te zijn, maar hierdoor ontstaan steeds grotere verschillen tussen de AED’s. Je ziet het terug in de vormgeving, het kleurgebruik en de werking. Door deze punten wordt alles onduidelijker en weet een ongetrainde AED bediener onmogelijk wat hij of zij in een noodsituatie moet doen.

Scholing

Als laatste wat wij onder de aandacht willen brengen is verplichte scholing. Het is al lang bewezen dat de sleutel tot succes, in een crisissituatie, training is. Daarom is het gek dat er geen regels zijn omtrent de training/scholing voor het gebruik van een AED. Niemand is in staat om een AED te bedienen zonder enige instructie. Daarnaast is elke AED zodanig anders dat als je dan toch een AED training hebt gehad de kans klein is dat je in een crisissituatie dezelfde AED gebruikt. Laat staan dat de AED-bediener, zonder enige ervaring, rustig blijft in zo’n situatie. Dit is niet realistisch! Daarom pleiten wij voor AED uniformiteit op de Nederlandse markt.

Oplossing

Elke AED moet aan de richtlijnen van de Nederlandse overheid voldoen. Dit betreft zowel scholing als het AED apparaat zelf. Net zoals de brandblusser, de verplichte vluchtroutes en BHV’ers zijn opgenomen in de ARBO wet. Moeten er ook richtlijnen komen betreffende de herkenbaarheid en de locatie van waar een AED moet hangen.

Een bandblusser is rood en niet paars. Volgens mij heeft dit een reden….

Wij proberen op verschillende manieren dit, bij de overheid, onder de aandacht te brengen. Alleen dit kunnen wij niet alleen…

Daarom zijn wij op zoek naar originele ideeën. Neem contact op met AEDmaster en help ons.

Een reactie op “AED uniformiteit is een feit!

Reacties zijn gesloten.