Doorzoek de kennisbank

AED aanschaffen? Praktische tips.

U wilt een AED aanschaffen, maar met welke zaken moet u precies rekening mee houden? Om deze vraag te beantwoorden zijn hieronder een aantal vragen opgesteld. Vervolgens hebben wij alle vragen van een toelichting voorzien, zodat u weet welke AED het beste bij u of uw organisatie past. Wilt u meteen een AED kopen? Dat kan natuurlijk ook.

Een half- of volautomatische AED aanschaffen

Er zijn twee soorten AED’s op de markt die u kunt aanschaffen. Dit zijn de half- en volautomatische AED. Bij de volautomatische AED geeft het apparaat zelf de schok. Bij een halfautomaat doet de AED bediener dit, middels het indrukken van de knop, zelf (zie afbeelding). Dat houdt dus in dat beide soorten apparaten exact hetzelfde reanimatie protocol doorlopen. Het is dus een fabeltje dat u bij een volautomaat niets hoeft te doen. De halfautomaat wordt veruit het meeste aangeschaft. 

Voor welke situatie kan u het beste en vol- of halfautomatische AED aanschaffen?

  • Als de AED op een locatie komt te hangen waar geen getrainde AED-bedieners zijn en de kans heel groot is dat een willekeurige voorbijganger de AED moet bedienen, dan kiest u voor een volautomatische AED.
  • Als er voldoende getrainde AED-bedieners aanwezig zijn en/of de AED wordt hoogstwaarschijnlijk ingezet door een collega, buurgenoot of familielid, dan kunt u het beste voor een halfautomatische AED kiezen.

Waar plaatst u de AED?

U gaat een AED aanschaffen en daarbij moet u zich afvragen waar de AED hoogstwaarschijnlijk ingezet gaat worden. Hierbij maken wij onderscheid in binnen en buiten. Er zijn namelijk onderling grote verschillen. Niet alleen de AED, maar ook de voorziening waar de AED te hangen komt. Dit heeft te maken met de weersomstandigheden en de locatie.

Als de AED binnen komt te hangen, dan moet u rekening houden met locatie van de AED. De AED moet op een centrale plek, duidelijk zichtbaar, worden opgehangen. Wanneer het een openbare locatie betreft, zoals bijvoorbeeld een overdekt winkelcentrum. Dan moet u de afweging maken in wat voor AED kast de AED wordt opgehangen. Moet de AED binnenkast zijn uitgerust met een akoestisch alarm en een slot of is een ophangbeugel voldoende?

Als u een AED aanschaft voor buiten, dan worden er strengere eisen gesteld aan de Defibrillator en aan de AED kast. De voornaamste reden zijn de weersomstandigheden. Een AED is en blijft een elektrisch apparaat. Dat houdt in dat het niet te koud, te vochtig of te warm moet zijn. Daarom adviseren wij altijd een AED kast voor buiten. Die is voorzien van klimaatregeling, omdat de AED tegen de Nederlandse weersomstandigheden bestand is. Daarom adviseren wij altijd, voor buiten, een AED met een hoge IP-waarde.  De IP-waarde zegt iets over de waterdichtheid. Naast de IP waarde moeten de elektroden ook waterproof zijn, want als deze niet plakken dan is inzet zinloos. Ook moet u aan de beveiliging van de AED denken, want het is en blijft een kostbaar apparaat.

Conclusie

  • Gaat u een AED voor buiten aanschaffen? Schaf dan speciale buitenkast aan. Deze kast beschikt over een thermostaat, zodat de temperatuur stabiel blijft en de AED geen schade oploopt. Daarnaast is het belangrijk om een AED met een hoge IP waarde te kiezen. Dit om eventuele vochtproblemen te voorkomen. i
  • U gaat een AED aanschaffen en plaatst deze binnen? Maak dan de afweging of u deze in een binnenkast plaatst. Hierdoor is de AED beschermd. Tevens draagt het bij aan de herkenbaarheid van de AED. Plaats deze daarom altijd op een zichtlocatie.

Voor welke doelgroep schaft u de AED aan?

Er zijn verschillende soorten AED’s en elke AED heeft specifieke eigenschappen. Daarom moet u zich afvragen voor welke doelgroep dit is. U kunt zich voorstellen dat een AED in de zakelijke omgeving, voornamelijk voor volwassenen is. Terwijl een AED op een school juist ook voor kinderen geschikt moet zijn. Daarnaast heb je omgevingen waar sprake is van zowel kinderen als volwassenen. Denk bijvoorbeeld aan een pretpark of evenementen.

  • U schaft en AED aan voor de zakelijke omgeving. Dan is een AED, zonder aparte kind-stand voldoende. Een goede keuze is de de Zoll Plus AED.
  • De AED komt in een kindrijke omgeving te hangen. U koopt een AED met een aparte kind-stand, zoals de Lifepak 2 van Physio Control.
  • Er komen zowel kinderen als volwassenen. U koopt een AED waar een kind-stand op zit of aparte kinderelektroden beschikbaar zijn.

Hulp bij het AED kopen?

U wilt een AED kopen, maar weet niet precies welke? Dan adviseren wij u gebruik te maken van onze speciale offerte tool. Met deze AED offerte tool kunt u, vooraf, eenvoudig kiezen welke weg u wilt bewandelen. Dat houdt in dat als u precies weet welke AED u wilt aanschaffen u binnen 30 seconde klaar bent. Weet u niet precies welke defibrillator u wilt kopen, dan kunt u gebruik maken van de uitgebreidere AED offerte tool. Er wordt een complete situatieschets gemaakt, waardoor wij u de juiste defibrillator of het juiste AED pakket kunnen aanbieden.

Ga snel naar

Onze voordelen

Advies nodig?

Wat vindt u van ons?

Gerelateerd nieuws

Defibtech

AED merk Defibtech Wat is het AED merk Defibtech en welke AED’s hebben ze? Welke voor-en nadelen heeft het merk? Wij geven hier u graag

» Lees meer

Cardiac Science

AED merk Cardiac Science Het AED merk Cardiac Science is één van de AED merken die wij aanbieden. Wie zijn het? Welke AED’s zijn er

» Lees meer

Defibrillator kopen?

Defibrillator kopen Een defibrillator kopen? In Nederland wint de AED (Automatische Externe Defibrillator) nog steeds aan populariteit. Naast ziekenhuizen en andere professionele zorgverleners, komen er

» Lees meer

Samenwerking Studentenkorting

Ontvang 25% korting op de Lifepad AEDmaster gaat een unieke samenwerking aan met studentenkorting. De aanleiding zijn de verschillende nieuwsberichten waarin de veiligheid van studenten

» Lees meer

Philips

AED merk Philips De Philips AED. Wat is het AED merk en welke AED’s hebben ze? Welke voor-en nadelen heeft het merk? Wij geven hier

» Lees meer

AED recyclen

AED recyclen? Ontvang korting op nieuwe AED AED recyclen, kan dat? Zo ja, hoe gaat dat dan in zijn werk? Deze twee vragen gaan wij

» Lees meer