AED aanschaffen

U wilt een AED Aanschaffen, maar met welke zaken moet u precies rekening mee houden? Om deze vraag te beantwoorden zijn hieronder een aantal subvragen opgesteld. Vervolgens hebben wij alle vragen van een toelichting voorzien, zodat u u weet welke AED het beste bij u of uw organisatie past. Wilt u meteen een AED kopen dan kan dit ook.

Een half- of volautomatische AED aanschaffen?

Er zijn op het moment een tweetal soorten AED’s op de markt. Dit zijn halfautomatische AED’s en volautomatische AED’s. Het grootste onderlingen verschillen is dat een volautomatische AED, na het aanbrengen van de elektroden, zelf een schok aan het slachtoffer toedient. Voor de halfautomatische AED geldt dat de AED-bediener, middels een knop, de schok toedient.

  • Dus als de AED op een locatie komt te hangen waar geen getrainde AED-bedieners zijn, dan kiest u voor een volautomatische AED.
  • Als er voldoende getrainde AED-bedieners aanwezig zijn, dan kunt u voor een halfautomatische AED kiezen.

Waar komt de AED te hangen?

U gaat een AED aanschaffen en daarbij moet u zich afvragen waar de AED hoogstwaarschijnlijk ingezet gaat worden. Hierbij maken wij onderscheid in binnen en buiten. Er zijn namelijk onderling grote verschillen. Niet alleen de AED, maar ook de voorziening waar de AED te hangen komt. Dit heeft te maken met de weersomstandigheden en de locatie

AED aanschaffen binnen

Als de AED binnen komt te hangen, dan moet u rekening houden met locatie van de AED. De AED moet op een centrale plek, duidelijk zichtbaar, worden opgehangen. Wanneer het een openbare locatie betreft, zoals bijvoorbeeld een overdekt winkelcentrum. Dan moet u de afweging maken in wat voor AED kast de AED wordt opgehangen. Moet de AED binnenkast zijn uitgerust met een akoestisch alarm en een slot of is een ophangbeugel voldoende?

AED aanschaffen buiten

Als u een AED aanschaft voor buiten, dan worden er strengere eisen gesteld aan de Defibrillator en aan de AED kast. De voornaamste reden zijn de weersomstandigheden. Een AED is en blijft een elektrisch apparaat. Dat houdt in dat het niet te koud, te vochtig of te warm moet zijn. Daarom adviseren wij altijd een AED kast voor buiten. Die is voorzien van klimaatregeling, omdat de AED tegen de Nederlandse weersomstandigheden bestand is. Daarom adviseren wij altijd, voor buiten, een AED met een hoge IP-waarde.  De IP-waarde zegt iets over de waterdichtheid. Naast de IP waarde moeten de elektroden ook waterproof zijn, want als deze niet plakken dan is inzet zinloos. Ook moet u aan de beveiliging van de AED denken, want het is en blijft een kostbaar apparaat.

  • U gaat een AED aanschaffen voor buiten. Dan met speciale buitenkast en heeft de AED een hoge IP-waarde.
  • De AED wordt binnen ingezet. Dan vooral letten op soort binnenkast.

Voor welke doelgroep?

Er zijn verschillende soorten AED’s en elke AED heeft specifieke eigenschappen. Daarom moet u zich afvragen voor welke doelgroep dit is. U kunt zich voorstellen dat een AED in de zakelijke omgeving, voornamelijk voor volwassenen is. Terwijl een AED op een school juist ook voor kinderen geschikt moet zijn. Daarnaast heb je omgevingen waar sprake is van zowel kinderen als volwassenen. Denk bijvoorbeeld aan een pretpark of evenementen.

  • U schaft en AED aan voor de zakelijke omgeving. Dan is een AED, zonder aparte kind-stand voldoende. Een goede keuze is de de Zoll Plus AED.
  • De AED komt in een kindrijke omgeving te hangen. U koopt een AED met een aparte kind-stand, zoals de Lifepak 2 van Physio Control.
  • Er komen zowel kinderen als volwassenen. U koopt een AED waar een kind-stand op zit of aparte kinderelektroden beschikbaar zijn.

Hulp nodig bij het aanschaffen van een AED?

Wij, van AEDmaster, begrijpen als geen ander dat het alsnog moeilijk is om de juiste AED te kiezen. Daarom zijn wij op verschillende manieren te bereiken. Heeft u een vraag? Stel deze gerust, want daarom zijn wij er.

Direct naar: AED merken kastenAED Artikelen