AED = Automatische Externe Defibrillator

Wat is een AED apparaat en wat betekent het? AED is een afkorting en betekent Automatische Externe Defibrillator. Het is een draagbaar apparaat en wordt ingezet bij een hartstilstand. Elke AED heeft dezelfde basisfunctie. Deze functie is het herstellen van het hartritme door een schok toe te dienen.

Afkorting AED uitgelegd.Wat betekent AED (Automatische Externe Defibrillator)

Wat is de betekenis van; AED? Welke benamingen worden gebruikt? Er worden verschillende benamingen gebruikt. Zoals defibrillator, externe defibrillator en automatische externe defibrillator. Hieronder per letter een simpel omschrijving.

De A van AED staat voor: automatisch

De A staat voor automatisch. Automatisch wil zeggen dat het apparaat zelf vaststelt of het slachtoffer een hartstilstand heeft. Bij een hartstilstand bepaalt de AED de sterkte van de schok. Alvorens die aan het slachtoffer wordt toegediend.

De E van AED staat voor: extern

De E staat voor extern. Dat wil zeggen dat het apparaat buiten het lichaam wordt gedragen. Een AED kan op een willekeurig slachtoffer kan worden ingezet. Daarom is het zo belangrijk dat het apparaat automatisch de sterkte van de schok bepaalt.

De D van AED staat voor: defibrillator

De D staat voor defibrillator. Een defibrillator is een apparaat dat met een elektrische schok, het normale ritme hersteld wordt. Met als doel om het hart weer te laten kloppen. Dus door het hart te resetten wordt het hartritme weer normaal.

De verschillende soorten AED’s

Er zijn verschillende AED’s op de markt. Een specialist maakt gebruik van de kennis over het hart en dus heeft zo’n apparaat meer mogelijkheden. Voor de minder ervaren gebruiker is er de keuze uit een half- of volautomaat.

VolautomaatZoll Plus, Defibtech Lifeline, Caridac Science, Physio Control, Heartsine 350P

De volautomatische AED geeft, na het plaatsen van de elektroden, zelfstandig de schok. Dit apparaat is geschikt voor de onervaren bediener. Daarom is het verstandig om een volautomaat te plaatsen op plekken waar niet standaard een BHV-er aanwezig is. Denk aan openbare ruimten zoals bijvoorbeeld stations, markten en buurten.

Halfautomaat

Bij de halfautomaat moet u, na het plaatsen van de elektroden, zelf de schok toedienen. Het voordeel is dat dit sneller kan. Hoe sneller de schok wordt toegediend, hoe groter de overlevingskans. Wij adviseren wel jaarlijks te oefenen, zodat zo goed mogelijk bent voorbereid.

IP waarde

De IP waarde zegt iets over de water- en stofbestendigheid. Hoe hoger de IP waarde hoe beter de bescherming. De kans dat een AED buiten wordt ingezet is groot. Houdt daarom rekening met het Nederlandse weer.

AED keurmerkFDA en CE keurmerk voldoet aan wetgeving

Het is zeer belangrijk dat een AED altijd werkt en aan de verwachting voldoet. Om de kwaliteit te garanderen zijn er twee verschillende keurmerken. Deze keurmerken zijn: het FDA keurmerk en de CE markering. Beide keurmerken zijn kwalitatief gelijk, echter is het FDA ontwikkeld voor de Amerikaanse markt en de CE markering voor de Europese markt. De AED’s van AEDmaster beschikken over beide keurmerken.

De locatie

Kies voor een buiten locatie. Een ieder die een AED in de buurt nodig heeft kan er dan dag en nacht bij. Belangrijk is dat er een geschikt kast wordt gebruikt. Het beste is een speciale buitenkast, zodat de defibrillator voldoende beschermd wordt.

Aanmelden HartslagNu aanmelden bij Hartslagnu

Meld de AED aan bij HartslagNu. Hierdoor wordt de locatie opgenomen in het landelijke netwerk. Komt er een gerelateerde 112 een melding binnen, dan worden de hulpverleners gemobiliseerd. Belangrijk is de buiten locatie, zodat ze er dag en nacht bij kunnen.

Kosten na inzet

Heeft de hulpverlener uw AED nodig? De gebruikskosten worden door de gemeente vergoed, zoals de elektroden en de accu. Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met uw gemeente

Advies nodig?

U gaat een AED kopen? Wij zijn hebben voor elke situatie een passende oplossing te bieden. Werkt u met kinderen of wilt u een defibrillator voor in de auto? Wij helpen u bij het maken van de juiste keuze.

Tot slot:

De AED’s van AEDmaster worden gemiddeld 3x per week ingezet. Samen maken wij Nederland hartveiliger en daar zijn wij trots op!